SEO

Sökmotoroptimering

Den mest effektiva marknadsföringskanalen

Att synas och sticka ut i det digitala vimlet är en utmaning för många företag idag. Men med sökmotoroptimering (SEO) kan du öka dina chanser att konvertera webbplatsbesökare till betalande kunder. SEO är en av de mest effektiva marknadsföringskanalerna som finns idag och kan ge en betydande avkastning på din investering.

Searchminds är en digital marknadsföringsbyrå med över 15 års erfarenhet av att hjälpa företag, både stora och små, att synas och ranka högt på Google. Vi är övertygade om att SEO är den högst konverterande marknadsföringskanalen som du kan satsa på idag. Statistik och resultat från våra kunder bekräftar detta.

En SEO-anpassad webbplats är mer effektiv än sociala medier, e-postmarknadsföring och Google Ads (PPC). Detta beror på att SEO placeringar syns för potentiella kunder när de aktivt söker efter dina produkter eller tjänster. Du syns alltså på rätt plats, vid rätt tillfälle. Det kan inte bli mycket bättre än så.

Så om du ännu inte har gett SEO en chans, är det hög tid att göra det. Annars riskerar du att tappa potentiella kunder till dina konkurrenter. Vi på Searchminds hjälper dig gärna att utveckla och genomföra en effektiv SEO-strategi som passar just ditt företags behov. Ta kontakt med oss idag så tar vi första steget mot en lyckad digital närvaro!

Vad som ingår

Vi vill lära känna våra kunder och deras webbplats ordentligt innan vi sätter igång med arbetet. För att få en bättre förståelse av hur vi kan hjälpa till, utför vi en grundlig SEO-analys för att ta reda på hur webbplatsen presterar idag och vad som behöver göras för att förbättra den. Vi tar även en titt på hur mycket trafik webbplatsen genererar och hur besökarna beter sig på sidan. Tillsammans med våra kunder diskuterar vi deras specifika mål och vilka viktiga prestationer (KPI:er) som är viktiga för att uppnå dem.

Efter att vi har skapat oss en tydlig uppfattning om kundens webbplats, är det dags att se över dess sökpotential. Vi vill ju att kunden ska synas på rätt ställen och för rätt personer. Därför gör vi en noggrann analys för att ta fram en lista med de mest relevanta och lönsamma sökorden. Sedan diskuterar vi tillsammans med kunden och spikar en sökordslista som passar deras behov och önskemål. Detta blir en viktig grund för det fortsatta arbetet i nästa steg av processen.

Att optimera sin hemsida för sökmotorerna är inte alltid en lätt uppgift. Det finns många faktorer som spelar in för att hamna högt upp på sökresultatsidan, och en av de viktigaste faktorerna är on-page optimering. Det handlar om att se över hemsidans innehåll, rubriker, bilder och struktur för att få en hög relevans för sökordet. Men det handlar också om att vara uppdaterad på de senaste riktlinjerna från Google.

Det är en ständigt pågående process att hålla sig uppdaterad på de senaste trenderna inom sökmotoroptimering. Hos oss på Searchminds har vi stor erfarenhet och koll på vad som krävs för att din hemsida ska hamna högt upp på sökresultatsidan. Vi kan hjälpa dig med allt från onpage-optimering till att uppdatera ditt innehåll och se till att du alltid är uppdaterad på de senaste riktlinjerna.
Nu när vi har pratat om on-page optimering, låt oss inte glömma bort off-page optimering. Detta handlar om att bygga upp länkar från andra pålitliga sidor som har en koppling till er verksamhet. Det kan vara knepigt att veta vilka sidor som ger bra eller dåliga länkar, och det kan krävas teknisk kunskap och erfarenhet av Google's algoritmer. Vissa länkar kan till och med skada er sida istället för att hjälpa.

Även om on-page optimering begränsas till vad ni kan göra på er sida, så är off-page optimering en stor del av att förbättra era positioner på sökmotorerna. Så se till att ni har kontroll över både on-page och off-page optimering för att säkerställa att ni syns på sökmotorerna och når ut till era kunder.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering är en kritisk del i marknadsföringen av era produkter eller tjänster online. Genom att tillämpa optimering av innehållet på sidan och bygga ett nätverk av bra länkar mot er sida så förbättrar ni era positioner på sökord som potentiella kunder söker efter. Google använder sig av algoritmer för att bestämma hur bra er sida är uppbyggd, vilken kvalité innehållet ligger på och på vilka sökord som sidan borde synas på. Genom att anpassa sig efter Google’s riktlinjer när man skriver sitt innehåll och kontrollera utvecklingen på sina sökord så kommer man att kunna ta del av en större del av konverterande klick från dem organiska sökningarna.


I Sverige sker det cirka 55 miljoner sökningar varje dag och över 97 % av de sökningarna händer på Google. Det kan vara kring information och recensioner av produkter eller tjänster. Om företag och högt uppsatta personer eller bara om ett bra recept till middagen! Genom att synas bättre på det som era besökare och kunder söker på så får ni ett starkare förtroende genom igenkännande och ett högre antal konverterande klick på er hemsida.

Vikten av SEO?

Sökmotoroptimering är viktigt eftersom det hjälper företag att synas och bli hittade på sökmotorer som Google. Genom att optimera sin webbplats kan företag öka sin synlighet och nå ut till potentiella kunder som söker efter deras produkter eller tjänster. Detta kan i sin tur leda till ökad trafik på webbplatsen, fler potentiella kunder och ökad försäljning.

En bra sökmotoroptimering handlar om att förstå kundernas beteenden och vad de söker efter på nätet. Det handlar också om att skapa relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen, samt att optimera webbplatsens tekniska struktur. Genom att göra detta kan man förbättra sin ranking på sökmotorer och öka chansen att kunder hittar företagets webbplats när de söker efter relevanta sökord.

Sökmotoroptimering är inte bara viktigt för stora företag utan även för små och medelstora företag som vill konkurrera på en marknad. Genom att investera i sökmotoroptimering kan företag förbättra sin synlighet och konkurrenskraft på en global nivå. Det är ett långsiktigt arbete som kräver tålamod och hårt arbete, men som kan ge stora utdelningar på sikt.

Din resa mot fler konverteringar och mer trafik

Vi gör en teknisk, nulägesanalys och sökordsanalys

Vi vill förstå våra kunder och deras webbplats så bra som möjligt innan vi sätter igång med arbetet. För att göra detta utför vi en grundlig SEO-analys för att ta reda på hur webbplatsen presterar idag och vad som kan förbättras. Vi tittar också på trafiken till webbplatsen och hur besökarna beter sig där. Tillsammans med kunderna diskuterar vi deras mål och vilka viktiga prestationer som behöver uppnås. Vi tar sedan fram en lista med de mest relevanta och lönsamma sökorden för att säkerställa att kunden syns på rätt ställen och för rätt personer. Denna sökordslista blir grunden för det fortsatta arbetet i nästa steg av processen.

Uppstartssamtal där vi går igenom analysen och pratar om mål

Efter den initiala processen tar vi kontakt och presenterar upplägget för samarbetet. Vi presenterar det vi kommit fram på i analyserna och kommer överens om vilka sökord som ska följas upp och jobbas med löpande.

Vi påbörjar optimering

Vi börjar med att göra on-page optimeringen vilket betyder att vi optimerar relevanta sidor utifrån sökordsanalysen. Det inkluderar att vi skriver relevant SEO-copy samt optimerar sidtitlar och metabeskrivningar.

Löpande rapportering om utveckling och strategi​

Vi på företaget ser till att vara med våra kunder på resan hela vägen genom att följa upp arbetet varje månad. Vi gör det antingen via ett videosamtal eller fysiska möten för att säkerställa att vi är på samma sida och att allt går som planerat. Kunderna får också anpassade rapporter med sökordens placering på sökmotorerna samt information om hur trafiken och konverteringarna utvecklas på deras webbplats. SEO är ett kontinuerligt arbete där man ständigt anpassar och förbättrar webbplatsen utifrån den data som samlats in. Detta leder till en ökad trafik och konverteringar på webbplatsen samtidigt som risken minskar att potentiella kunder hamnar hos konkurrenterna.

Vanliga frågor

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) är en marknadsföringsstrategi som används för att förbättra synligheten och rankingen av en webbplats i sökmotorernas organiska (icke-betalda) resultat. Genom att använda olika tekniker och strategier, som on-page SEO och off-page SEO, kan man öka antalet besökare till en webbplats genom att öka dess synlighet och auktoritet på sökmotorerna. Sökmotoroptimering kan hjälpa företag och organisationer att nå en bredare publik, öka försäljningen och bygga en stark online-närvaro.

SEO betyder “Search Engine Optimization”. Vilket på svenska betyder sökmotoroptimering.  Sökmotoroptimering kallas ibland även för sökoptimering, seo-optimering och Google-optimering.

Hur fungerar sökmotoroptimering (SEO)?

Sökmotoroptimering handlar om att använda olika tekniker och strategier för att förbättra en webbplats synlighet och ranking i sökmotorernas organiska sökresultat. När en person söker efter något på en sökmotor, visar sökmotorn en lista över relevanta webbplatser baserat på sökordet eller frasen som använts. Sökmotoroptimering handlar om att optimera en webbplats så att den rankas högre på den listan.

 

För att uppnå detta använder man både on-page SEO och off-page SEO. On-page SEO handlar om att optimera webbplatsens innehåll och struktur, medan off-page SEO handlar om att skapa högkvalitativa länkar från andra webbplatser till din egen webbplats. Andra tekniker som används för sökmotoroptimering inkluderar att optimera laddningstiden på webbplatsen och att ha en mobilanpassad webbplats.

 

Genom att använda dessa tekniker och strategier kan man förbättra webbplatsens ranking och synlighet i sökmotorernas organiska sökresultat, vilket kan leda till ökad trafik och bättre affärsmöjligheter för företag och organisationer.

Vad kostar sökmotoroptimering (SEO)?

Priset för sökmotoroptimering (SEO) varierar beroende på en mängd olika faktorer, inklusive storleken på webbplatsen, branschen, konkurrensen för sökord och fraser, och den typ av SEO-tjänst som efterfrågas.

Det är viktigt att komma ihåg att sökmotoroptimering är en långsiktig investering, och att det kan ta tid att se resultat. Därför är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren SEO-byrå som kan hjälpa till att skapa en anpassad strategi för att uppnå dina mål.

Om du önskar att få en prisuppgift på vad sökmotoroptimering skulle kosta för just ditt företag, är du välkommen att kontakta oss genom vårt kontaktformulär för att få en skräddarsydd offert. Du kan även ringa oss på 0480 - 70 80 20 för att få mer information och diskutera dina behov och mål med våra erfarna experter.

Vilka fördelar kan jag få av sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering kan ge många fördelar för företag och organisationer. Genom att förbättra webbplatsens synlighet och ranking i sökmotorernas organiska sökresultat kan man öka antalet besökare till webbplatsen och därmed förbättra sina affärsmöjligheter.

Några av fördelarna med sökmotoroptimering inkluderar att:

  • Öka trafiken till webbplatsen: Genom att ranka högre i sökmotorernas sökresultat kan man få fler klick och därmed mer trafik till sin webbplats.
  • Förbättra varumärkeskännedomen: Genom att synas högre i sökmotorernas sökresultat kan man öka sin synlighet och därmed bygga upp sitt varumärke.
  • Öka försäljningen: Genom att få mer trafik till webbplatsen kan man öka sina försäljningsmöjligheter och därmed öka sin omsättning.
  • Förbättra användarupplevelsen: Genom att optimera webbplatsens innehåll och struktur kan man förbättra användarupplevelsen och därmed öka sannolikheten att besökarna stannar på webbplatsen längre och utför önskade åtgärder.
  • Konkurrensfördel: Genom att ranka högre än sina konkurrenter kan man få en konkurrensfördel och därmed öka sina affärsmöjligheter.

Sökmotoroptimering är en långsiktig strategi och kan kräva tid och arbete, men de fördelar som det kan ge är väl värt investeringen. Vi erbjuder SEO till företag över hela världen och har idag en SEO byrå i Göteborg och en SEO byrå i Kalmar

Vad är on-page SEO och varför är det viktigt?

On-page SEO (sökmotoroptimering på sidan) handlar om att optimera innehållet och strukturen på en webbsida för att förbättra dess synlighet i sökmotorerna. Det inkluderar faktorer som sökordsoptimering, sidstruktur, sidhastighet, metadata, rubriker och interna länkar. Några av de viktigaste delarna inom on-page SEO är att inkludera relevanta sökord på sidan, att använda lämpliga rubriker och underrubriker, att skapa unikt och högkvalitativt innehåll, samt att optimera bilder och videor på sidan. Det är också viktigt att se till att webbplatsen är lätt att navigera och att sidhastigheten är snabb, eftersom detta kan påverka både användarupplevelsen och sökmotorernas bedömning av webbplatsen. Genom on-page SEO ökar chansen att ens webbplats rankas högre i sökmotorresultaten och därmed ökar trafiken och konverteringarna på webbplatsen.

Vad är off-page SEO och varför är det viktigt?

Off-page SEO (sökmotoroptimering utanför sidan) är en strategi inom sökmotoroptimering som fokuserar på att skapa högkvalitativa länkar från andra webbplatser till din egen webbplats. Målet är att öka webbplatsens auktoritet och trovärdighet i sökmotorerna genom att skapa relevanta och pålitliga länkar från andra kända och auktoritativa webbplatser. Off-page innebär vanligtvis att man söker efter relevanta webbplatser inom samma bransch eller nisch och försöker få dem att länka till ens egen webbplats. Det kan också innebära att man deltar i online-forum, bloggar och sociala medier för att skapa länkar till sin webbplats och öka dess synlighet. Det är viktigt att notera att off-page länkbygge handlar om att skapa kvalitetslänkar från relevanta och pålitliga källor, och inte att skapa stora mängder länkar från orelaterade eller lågkvalitativa webbplatser.

Hur lång tid tar det att se resultat av sökmotoroptimering?

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur lång tid det tar att se resultat av sökmotoroptimering (SEO), eftersom det beror på olika faktorer, såsom webbplatsens nuvarande tillstånd, konkurrensen i din bransch, de sökord du riktar in dig på och den strategi du använder. Det kan ta mellan några veckor till flera månader innan du ser en betydande förbättring av din webbplats ranking i sökresultaten. Det är viktigt att förstå att SEO är en långsiktig strategi och resultaten kan ta tid att synas. För att uppnå bästa möjliga resultat med sökmotoroptimering bör man ha en gedigen strategi och arbeta på flera olika områden samtidigt, såsom optimering av innehåll, teknisk optimering, länkbygge, Google Ads och sociala medier. Det är också viktigt att fortsätta övervaka och justera strategin över tid för att uppnå långsiktiga resultat.

Hur gör man sökmotoroptimering på egen hand?

Att lära sig det grundläggande tänket i sökmotoroptimering är en bra idé för alla företagare i alla branscher. Vissa delar inom SEO går att göra ganska bra själv, men värt att veta är att SEO är ett tidskrävande arbete och vissa delar inom SEO kan vara svåra att få till på egen hand utan rätt kunskap och erfarenhet. Länkbygge och teknisk optimering brukar oftast falla inom denna kategori. Att anlita en SEO-byrå för den här delen kan därför vara en bra idé. Här är några tips på vad du kan göra själv för att öka din ranking i sökmotorerna:
  1. Optimering av innehåll (on-page): Se till att ditt innehåll är relevant, av hög kvalitet och optimerat för de sökord du riktar in dig på. Använd sökord i rubriker, innehåll och i meta-datan.
  2. Teknisk optimering: Se till att din webbplats är tekniskt optimerad genom att förbättra laddningstider, använda responsiv design, fixa trasiga länkar och använda en SSL-certifierad webbadress.
  3. Länkbygge (off-page): Försök att få andra webbplatser att länka till ditt innehåll. Detta kan göras genom att skapa värdefullt innehåll som andra vill länka till eller genom att samarbeta med andra webbplatser i din bransch.
  4. SEO-verktyg: Använd verktyg som Ahrefs, SEMrush eller Google Search Console för att övervaka sökordens ranking, analysera ditt innehåll och identifiera potentiella förbättringsområden.
Det är viktigt att komma ihåg att sökmotoroptimering är en långsiktig strategi och att resultat kan ta tid att synas. Genom att följa dessa tips och kontinuerligt arbeta på att förbättra din webbplats kommer du gradvis att se förbättringar i din rankningar.